Thursday, December 31, 2020

Flora og faunarapport 2020

 Atter er det tid for å sette merkestaven i bakken,.. og se seg tilbake på annerledes-året 2020, som har gått i fra oss. Corvid19 satte en stopper for det meste av reiseaktivtet fra 12 mars og utover. Men vi fikk oss noen fine turer til Herand i Hardanger, samt utforsking av lokale sandstrender på Sandve i Karmøy. 

Brunkinnparula - Cape May Warbler


Faunarapport 2020 er tiende bloggpost med merkelappen #florafaunarapport. På årets siste dag oppsummerer jeg personlige flora og faunaregisteringer rapportert inn til artsobservasjoner.no i løpet av året.

Totalt endte årslista med rekordsvake 532 ulike arter, mot 668 arter i fjor. Artslisten er nok litt preget av manglende rapportering på artsobservasjoner.no. Mange vanlige moser, virveldyr og alger er dessverre ikke loggført. Det har også blitt mindre kryping på 'alle fire med lupe for å finne de små detaljer i naturen. 

Fugl:
Totalt registrerte jeg 208 ulike arter i løpet av 2020. På Utsira stoppet min personlige fugleliste på 191 årsarter, mot 176 i 2019. Største opplevelse med fugl i 2020, var da Bjørn Mo fanget inn en brunkinnparula i Merkeskogen den 23. september - mitt personlige Sirakryss 297. Fuglen var NORGESGULL og fjerde funn for WP. Det var også kjekk å finne en ny underart for Utsira, i form av en linerle u.a. personata på Pedlestemmen den 29. april. Jeg fikk også med meg cuanecula underarten av blåstrupe som Geir Mobakken fant i Merkeskogen den 18. april. Ellers så har det vært noen få edle øyeblikk med bla. En blåstjert i Herberg den 13. oktober (senere fanget inn av meg i Merkeskogen) og stjertender på Pedlestemmen den 17. september. 
Linerle u.a personata 

Blåstjert først edel i Herberg, senere fanget inn i Merkeskogen den 13’de oktober.

Pirol i fra mai

Blåstrupe u.a. cuanecula 



Karplanter:
Svak satsning med 239 ulike arter mot 333 i fjor. Totalt har jeg registrert 549 ulike karplanter. Kun åtte nye arter i år, men kjekt å finne vaniljerot på Homme, samt lodnerublom og fagerknoppurt på Sandvesanden.

Moser:
Kun 49 registrerte årsarter mot 77 i fjor. Litt tragisk å havne under 100 årsarter, så her må det en skjerping til neste år. Sandsilkemose på Sandvesanden den 4. august ble eneste nye art. Total moseliste teller nå 177 arter. 

Andre artsgrupper:
Blir for flaut å nevne noe om sopp, lav, virvelløse og virveldyr.
 

Vaniljerot i blomst i furuskog på hytta på Homme
Fineste hotellet vi har hatt.. Sandve, Karmøy

Fagerknoppurt fra Sandvesanden.

Rikt blomsterliv....

.. og kulturliv på Herand i Hardanger.

Ny gatekunst på Utsira i regi HamaWoods.