Friday, May 09, 2014

Vårens store begivenhet på bokfronten - Kikk og bruk

Endelig har vi fått tak i de første eksemplarer av 'Kikk og Bruk- hvordan se på fugler' ut til Utsira.

Når gamle Sira-travere slår seg sammen og gir ut en bok om fuglekikking så må det bli bra!

Ekstra kjekt når Bjørn Ove Høyland kommer ut med sin første bok. Bjørn Ove er en av Haugalandets ivrigste øytravere, med lengre opphold på Utsira og Røvær.

Bjørn Olav Tveit er en av stifterne av Utsira Fuglestasjon og han er allerede en ringrev innen nasjonens hotteste fuglebøker. Norges første komplette lokalitetspresentasjon. Fugl og fuglafolk på Utsira. Helgoland og FairIsle har tilsvarende praktbøker, og ikke minst Guide til Norges Fugleliv.

Begge forfatterne har solid erfaring fra de fleste Norske fugle-miljø og erfaringer fra strategiske utenlandsreiser.

Kikk og Bruk er boka jeg skulle hatt som elleveåring i 1976 når jeg for alvor ble grepet av fugler og startet med å skrive egne feltnotater og tegne ned mine første møter med fugler. Her finnes alt fra foring på matbrett, fuglekasser, digiscoping til sjøfuglskåding. Boka er lagt opp på en måte som vil gjøre den interessant for alle som befatter seg med fugl.

Det som er så fint med denne boka er at den tar for seg alle aspekt ved fuglhobbyen,  og alt er up to date. Selv henvendelser til aktuelle nettsteder har de viktigste referanser. Boka har også en årstid-tilnærming som viser hva slags skåding som er strategisk riktig til riktig tid. For de å se på fugler handler selvfølgelig om å være tilstede på rett plass til rett tid, og være tilstrekkelig skjerpa og gjøre nødvendige dokumentasjoner som sikrer at ditt funn står i ettertid.

Jeg kan egentlig ikke finne noe aspekt ved fuglekikking som ikke er dekket i fugleboka til Tveit og Høyland. ......med unntak av sære avarter av fuglekikking som tv-kryss, hage-kryss og motivsamling av fugl på frimerker, da ;-)

Ekstra kjekt for oss med Utsira-bakgrunn er at forfatterene har tatt med seg ånden fra Utsira gjennom bilder og fokus. Dette er ikke en foreningsbok men en basic ..og up to date bok om å se på Fugl. Ekstra kjekt er det å se at Geir Mobakken sitt reglement for edel-kryss har havnet innenfor de stive permene til Kikk og bruk.

Alt i alt;  Boka er så absolutt verdt pengene :-) Løp å kjøp! Bjørn Ove vil delta med egen stand på Siradagene, for hardcore folket som vil kjøpe boka ute på Utsira. Vil du ha den med en gang kan den bestilles fra Norges beste bokhandel: Naturbokhandelenhttp://www.naturbokhandelen.no/811080/Kikk+og+bruk.