Sunday, December 31, 2023

Fauna- og florarapport 2023

Krattspurv - Pallas's Reed Bunting Utsira 21. May 2023

Merkestaven er satt! Det er på tide å se seg tilbake.. hva gav året 2023 i felt? Faunarapport 2023 er tolvte bloggpost med merkelappen #florafaunarapport. 

På årets siste dager det tid for å oppsummere flora og faunaregisteringer som jeg har rapportert inn til artsobservasjoner.no i løpet av året. 

Totalt endte årslista med 594 ulike arter, mot 540 arter i fjor. Artslisten er fortsatt preget av manglende rapportering på artsobservasjoner.no. Mange vanlige moser, virvelløsedyr og alger er dessverre ikke loggført. Det har også blitt mindre kryping på 'alle fire med lupe for å finne de små detaljer i naturen. Jeg har ikke fått lagt inn vanligste arter på Utsira og mangler flere føringer fra turer med stopp i høyfjellet på Haukelid og andre sentrale steder. Jeg stod vel ikke hele distansen ut .. dette året heller. Artsorakel fra artsdatabanken har blitt bedre på bugs og sopp, så jeg kunne fått en del gratis 'kryss' i disse artsgrupper. Anyway.. 2023 blir oppsummert slik:

Fugl:

Krattspurv - Pallas's Reed Bunting
Bra år, med hele to nye Sira-arter. Totalt registrerte jeg 208 ulike fuglearter i løpet av 2023, mot 217 i fjor. På Utsira stoppet min personlige fugleliste på 198 årsarter, mot 196 i 2022. (tangering av topp på 198 i 2011) Største opplevelse med fugl i 2023, var definnitivt krattspurven (Pallas's Reed Bunting, Emberiza pallasi) som Håkon fant ved Koltemyr den 21. mai. Ny for Norge og sjette funn for WP. Andre 'Sira-gull' var en polarsnipe (Grey Phalarope) som Geir Kristensen fant like utenfor moloen i Nordvikvågen den 5. oktober. Fuglen rastet i flere dager i pyttene på Pedlestemmen. 
Polarsvømmesnipe - Grey Phalarope

Kjekke edle funn var en mandarinand i Måkskittmyr den 11. april, sitronerle på Pedlestemmen 8. mai og steppehauk den 31. august. Andre kjekke funn på Utsira var, en eikesanger 29. mai, alaskasnipe 8. juni, rødsmekkesanger 19. juni, svartglente 8. september, stripesanger 25. september og rødglente den 11. november.


Flere bilder i Birding Utsira album

Karplanter:

Fortsatt svak satsning og underrapportering med foreløpig 256 ulike arter mot 241 i fjor. Jeg gikk inn 10 nye arter i år hvorav tre nye på Utsira. Kjekkeste var funnet av en etterlengtet dverglin på Utsira. Men også kjekt å finne ny lokalitet av strandarve på Utsira. 

Dverglin Radiola linoides

 

Strandarve Honckenya peploides

 

 

 

 

 

 

 

Moser:

Kun 76 registrerte årsarter mot 59 i fjor. Det er ennå tragisk å havne under 100 årsarter, så her må det som tidligere en skjerping til neste år. To nye årsarter.

Andre artsgrupper:
Som siste år så blir det for flaut å nevne noe om sopp, lav, virvelløse og virveldyr. Men jeg fikk med meg en del kjekke ater fra Jostein og Sveinung sine lysfeller i Herberg. Med blant annst vandrefly og stort lyngheifly.
Mandarinand - Mandarin Duck

Sitronerle - Citrine Wagtail

Alaskasnipe - Pectoral Sandpiper

Rødsmekkesanger - Eastern Subalpine Warbler

Steppehauk - Pallid Harrier

Hauksanger - Barred Warbler

Rødglente Red Kite


 

No comments: