Wednesday, February 25, 2009

Store Norske Leksikon - online

Dagens store happening var lanseringen av Store Norske Leksikon på nett.

Vi har fått med oss live blogging, direkte fra lanseringen via Twitter. Mange delte nok min bekymring over Eirik Newth sitt 'forbaskede batteri'. Takk for tilstedeværelse og deling av opplevelser. Her kommer den enkle og pop'e leksikonutgaven på nett, tenkte jeg. Som bidragsyter på Wikipedia, der jeg har vaktet litt på Utsira, Kråke og Ramasanger, så er det naturlig å følge opp i snf. Det var enkelt å logge seg inn med egen brukerkonto. Ikke fullt så brukervennlig når du skal publisere egne artikler med bilder og tekst. Tilbakemeldinger og videresendinger rundt i det interne redaktørregime virket forvirrende, men det går seg vel til? Men når alt kommer til alt så er du prisgitt faglig ansvarlig i Store Norske Leksikon, og ikke egen 'herre' som i Wikipedia.

For taxonomisten og naturviteren er det lite fristende å bruke flere timer av sin fritid på gratis dugnadhjelp. Nettstedet mangler stuktur og tilbakelenker. Når du skriver om ramasanger Hippolais rama så må leseren få vite strukturen klasse Aves (Fugler), orden Passeriformes (Spurvefugl), familie Sylviidae (sanger), slekt Hippolais og tilslutt artsnavn og da alle arter i slekten som er registrert i norge (helst Vest Palearktis) . For ramasanger gjelder dette: gulsanger, spottesanger, bleksanger, tartarsanger og maurersanger. Min gode venn P.O. Syvertsen skal slite med å motivere andre til å følge denne strukturen. Dette gjelder også struktur generelt. Kommuner oppgis med like fakta tabeller osv.

Editor-verktøyet suger! Når det allerede er så lite struktur, så hadde en helt vanlig FCK-Editor, vært å foretrekke.

Dagbladet mener at første runde gikk til Wikipedia.
Mer bakomliggende tall finner du hos Teknisk ukeblad og sammenheng til andre oppslagsverktøy.

Mitt oppslagsverktøy på nett er fortsatt 'lure søk på Google' og den engelske versjonen
av Wikipedia dersom jeg skal være helt sikker. Det må gjøres en store grep for å få til en ny stor gratis dugnad, slik at dette ikke bare blir en liten døgnflue. Lykke til

No comments: