Thursday, December 03, 2009

Ringen rundt månen





























De to siste kveldene har det vært ring rundt månen på Utsira. Har jobbet litt med å få ringen tydlig frem. Fullmånen i bakgrunnen er årets desemberfullmåne tatt kl 21.07 ca en og en halv time etter fullmåne den 2 desember. De som vil vite mer om vårt univærs bør sjekke opp Universe Today. Her er årets månefaser. Ringen rundt månen er et varsel om kommende snø eller uvær om ett til to døgn etter varsel. Snøen kom litt lenger øst. ingen spor til snø på Utsira.
Posted by Picasa

Friday, November 13, 2009

Kvitvingen (d.y.) på Utsira















Dette året ble det født ein ny kvitvinge i alpha-familien i Løvlandshagen på Utsira.

20.mai i år mens denne kråkeungen lå i reiret på Utsira kom Grete Randsborg Jenseg ut med en ny Lydbok i 'Fabel Jakop' serien.

Den nye kvitvingen av dette året klarer seg fint og er kanskje en av de tammeste kråkene i Nordvik i år.














Fabel Jakop bøkene stammer fra den første kvitvingen som var på Utsira.

Mer om Grete og Fabel Jakop fra tidligere post:
Kvit-vingen var på Utsira høsten 2002 til våren 2003. Sist sett 16. januar 2003. En annen 'hvitvinge' med mindre hvitt på vingen gjestet Utsira ved en senere anledning.Barnebokforfatter Grete Randsborg Jenseg var innom min kråkeside på kommuneportalen. Kvitvingen ble en av figurene i hennes bok Fabel Jakob (kvitvingen er fortelleren i denne boka) og senere oppfølgeren Fabel Jacob ... og den hersens kjærligheten. Grete er svært allsidig tekstforfatter og er muligens mest kjent fra Barne-tv med bla Lilly's Butikk.
Posted by Picasa

Sunday, November 08, 2009

Smålom i Sørevågen

Sjelden å finne smålom som 'stormdrifted' fugl på Utsira. Dagens gode
gjerning var berging av denne smålomen som Geir Skare fant inne i en hage i
Sørevågen. Av heensyn til fuglen som virket avkreftet, så tok jeg meg ikke
tid til å hente ringer i Merkeskogen. Smålomen frisknet til når den kom ut i
sjøen ved den nye sandstranden i Sørevågen.

 

Det er flere som har fått med seg denne sjeldne fuglen! Raymond sendte meg denne tweet rett før Geir Skare ringte meg :-) Fuglen har det i alle fall bra nå. Dagens gode gjerning. 

Posted via email from atgrims's posterous

Sunday, October 11, 2009

Tundrapiplerka på plass

Tundrapiplerka som jeg fant ved Beite i Nordvik på fredag den 9
oktober viste seg fin fram i ettermidag. Ufattelig stedbunden fugl.
Tundrapiplerka har holdt til rundt samme nypebusk i tre dager.

Pechora Pipit still present at Utsira. Impressive stabile for 3 days

Posted via email from atgrims's posterous

Wednesday, September 30, 2009

First bomb of Bombweek at Utsira

       

Starrsanger - Pallas's Grasshopper Warbler

Bombeuka er i gang. Utsira Fuglestasjon sin Bombeuke er innledet med Utsira sitt syvende funn av Starrsanger. Siste funn var den 30. September 2004. Dette lover bra for fortsettelsen av Bombeuka.  Program for årsmøtehelga ligger her.

This was the 7’th record of Pallas’s Grasshopper Warbler at Utsira. Last sight exactly five years ago on the 30. September 2004, first record at 28. September 1986. Looks good for the rest of Bombweek.

Posted via email from atgrims's posterous

Sunday, September 13, 2009

Refleksjon - A boat in the sky

Det ble sølv! Et enkelt og klassisk speilbildefoto klarte å nå til sølvmedalje i Twitter Fotokonkurransen TwPhCh 18'de omgang.
http://vote.twphch.com/twitterphotochallenge/images/silver.jpg Sølvmedaljen fra Twitter Photo Challenge

Ikke nok med det. Bildet nådde også opp i Flickr sin wall of fame i Explore. Som er Flickr sine 500 mest interessante foto som er lastet opp på aktuell dato. Refleksjon ble lastet opp den 11. september. Her er mine 6 foto som fortiden er i Explore.
http://farm3.static.flickr.com/2571/3912427874_9350a9bbf0.jpg

Tuesday, September 01, 2009

Kronprinsparet møtte Utsira Fuglestasjon

Neste bilde

Kronprinsparet besøkte det gamle fyret på Utsira. Her kikket de på kunstutstillingen av den lokale kunstneren Marit Eide Kloving og fikk overrakt kikkerter fra Utsira Fuglestasjon.

Foto:Gisle Jørgensen/NRK

Utsira Fuglestasjon fikk et priviligert møte med kronprinsparet ved østre Fyrtårn med utsikt ned til Merkeskogen. Som en av de lokale fuglafolkene i UtsiraFS fikk jeg æren av å overrekke to Nikon Monark kikkerter levert av Natur- og Fritid og Nikon Norge.

Utsira Fuglestasjon tok initiativ til kikkertoverrekkelsen med ønske om å fokusere på det frivillige arbeidet som legges ned rundt omkring ved de ulike fuglestasjoner/ringmerkingsgrupper i Norge.

Vi fikk også lagt inn en kort link til det arbeidet Artsdatabanken har gjort med å samle Nasjonen til ett rike gjennom artsobservasjoner.no. Observasjon nr 2 mill som ble lagt inn i fuglebasen var en fuglekonge som ble ringmerket på Utsira.

Valgte også å fokusere på mysteriet med afrikatrekkerene. Arter som buskskvett, løvsanger og svarthvitfluesnapper ser ut til å minke i ringmerkingsdataene. Dette er arter som trekker sør for Sahara og det er usikkerhet i hva denne reduksjonen skyldes. Klimatiske forhold, raske omveltninger i overvintringsområdene? Rachel Carson sin kjente bok 'Silent Spring' (1962) kan på ny bli aktuell. Kronprinsparet fikk også med seg CD'n Rekved med samplede naturlyder fra Utsira. Bla låten Svarthvitfluesnapper'n.

Kronprinsparet fikk også med seg praktverket 'Fuglafolk og Fugler på Utsira' som ble utgitt av Utsira Fuglestasjon i 2004. Boka blir oppdatert på nett her.


Selv i stiv kuling på Utsira's tak varmet det med et møte med kronprinsparet. Twittersøk på Utsira + kronprinsparet

Bestillingspost: Bloggposten kommer på oppfordring fra twittervenn @AtelierKari fra de dype skoger.


In English:
This is an ordered blogpost from @AtelierKari. She wanted to hear about my personal meeting with the TRH The Crown Prince and Crown Princess at Utsira today. As a local birder resident at Utsira, I was given the onorable mission to meet the royal members. The meeting took place at Utsira Lighthouse, nearby the bandringing site for Utsira Birdstation. A great day to remember. More about the meeting in Utsira Fuglestasjon.

Wednesday, August 05, 2009

Oppdatert status på Twitterkommunene

http://assets0.twitter.com/images/twitter_logo_header.pngMulig at mine spådommer om 100 twitterkommune innen utgangen av året slår feil?

Komune Norge teller nå 34 Twitterkommuner. Ikke alle er like aktive, og de ulike kommunene har ulike strategier for sin Twitterbruk, enten det er ren informasjonsfeed fra egen web, dialog med publikum eller en kombinasjon av disse. Her er oversikten over Twitterkommuene i Norge.

Utsira som første twitterkommune i landet har en utstrakt bruk av flere Sosiale Medier, som er mest synlig presentert i FriendFeed. Kommunen har også en fanside på Facebook for å nå flest mulig innbyggere. Bruken av sosiale medier har forenklet og redusert tidsbruken i informasjonsarbeidet. Når innbyggere og andre interesserte vet hvordan man skal få tak i informasjonen så vil publikum få hurtig tilgang til siste nytt via en kanal.

Siste ukes hendelser med forlis av Full City viser også hvordan enkelte twitterkommuner (Larvik) kan gjøre seg nytte av Twitter for økt fokus og støtte ut over kommunegrensene fra flere samfunslag.
http://s3.amazonaws.com/twitter_production/profile_images/72497574/LK_logo_bigger.jpghttp://www.kystverket.no/arch/_img/w200/9908446.jpg Hashtag #langesund

Vi får håpe på et oppsving av Twitterkommuner og ordførerkandidater i forbindelse med Valg09.

De som sliter med å holde seg oppdatert bør følge den tekniske laben i NRK Beta, eller kikke seg litt rundt til mer Sosiale Kommuner i nabolaget.

Monday, August 03, 2009

Kurt på ville veier


Ærfugl - Eider
Originally uploaded by atgrims
Helt klart fuglene skal vaskes og ikke skytes,
Miljøvernminister Erik Solheim handler rett når han nå går i gang og fronter en stor aksjon for å vaske rein oljeskadet fugl. Kurt Oddekalv og kvasiforbundet hans har gått ut med populistiske heiarop for nedskytning av de oljeskadde sjøfuglene fra Full City, i regi av de kommunale viltnemder.
Hvorfor har ministeren rett?
1. Vasking av fugl skal være første tiltak! Etter Rocknes ulykken tok det lang tid før aksjon Rein Fugl kom i gang. Aksjonen var en suksess og kunne ha berget flere fugl dersom aksjonen hadde kommet igang tidligere. Det tar tid å bygge opp kunnskaper om vasking av sjøfugl og videreføre denne til andre deler av landet.
2. Sjøfugl er en sårbar gruppe som ikke bare trues av oljesøl, men også jakt, rovfiske, og algeoppblomstringer i et sårbart økosystem. Felles for de fleste sjøfugler er at de først blir kjønnsmodne etter 3-5 år og mange av de voksne fuglene er over 10-25 år gamle og har overlevd algekatastrofen i 1987, diverse bunnår for fisk og diverse mindre oljesøl langs kysten. les mer på SEAPOP og sammendrag fra sjøfugltellinger på Spannholmane naturreservat hvor jeg har hatt årlige tellinger siden 1992.
3. Sist og ikke minst: Prinsippet er at forurener skal betale og det skal koste det det koster for å berge en fugl og ikke minst det å bygge opp en tjeneste som gjør nasjonen bedre rystet til å håndtere oljeskadede sjøfugler.

Vi som bor på vestlandskysten vet at vi før eller siden vil merke etterdønninger etter Full City i form av tilgrisede måker og oljeklumper som skyller i land. Her er en annen viknling på temaet fra Fuglevenn, fotograf og medblogger Jan Kåre Ness fra Haugesund.

Short Summary:
Latest Oil spill from chargo vessel 'Full City' who stranded near Langesund on the coast of Telemark has made headlines in Norwegian newspapers. Our minister of Enviormental care's Erik Solheim wants an extra effort in rescuing and cleaning the oilinfected seabirds in local establiced washeries. The enviormental lobbyist Kurt Oddekalv speaks warm about shooting the oilinfected seabirds.
I mean that Erik Solheim is wise and right in his Seabird effort due to:
1) Washing oilinfected Seabird shoud bee an first effors issue. Latest Norwegian oilspill from Rocknes in the Bergen aera showed that washeries made an effort. But the washeries was established late and the expertise needed long time to be fully establiched.
2) Seabirds is vonerable speciegroup due to hunting, fisheries, and other issues, long time for breeding sucsess, and so on..
3) A matter of prinsipal. An oilspill cost a lot and the polluter shal pay the costs of a Seabirds life.

Wednesday, May 06, 2009

Pussig Kråke i Ullsteinvik

Endelig noe kjekt på kråkefronten! Det var P3 morgen som først gjorde meg oppmerksom på storyen. Jeg blar ikke alltid gjennom mine feeds! Det er som regel bare 'stupe kråke' og 'synge som ei kråke' på mine rss-kråke-feeds. Enkelte på P3 bloggen, har enda problemer med å svelge at dette faktisk er en kråke.
Vikebladet kunne i dag melde om en pussig Kråke i Ullsteinvik .
Eg har aldri sett noko slikt før, seier Myrene. Han fortel at fuglen har nett same storleiken og dei same faktene som ei tradisjonell kråke. Men så var det dette med fargen. – Kan det vere ein albino - eller er det ein sjeldan kråkeart, undrast Otto Myrene og overlet spørsmålet til lesarane.



Den pussige kråka fra Ullsteinvik. En leucistisk kråke (delvis albino). Foto: Otto Myrene


Som det framgår i min tweet fra i morges, så er dette en leucistisk kråke, med ufullstendig albinisme. Ullsteinvik kråka er således svært typisk, med helt hvite svingfjær, samt at det sorte hodet har blitt lysere brun. Nebbet er også typisk i og med at dette ikke er helt svart. Her er noen bilder fra en helt albino kråke fra Sverige. Norsk Ornitologisk Forening, Fosen lokallag, har en god side om albinisme på fugl.

Som det går fram i P3 Morgen, så er dette en gammel kjenning fra verftet i Ullsteinvik. Kråkene kan være nådeløse med avvikere. Noen ganger kan skadde og avvikende individer bli hakket til døde av artsfrender.

På Utsira har vi hatt noen partiell (delvis) albino kråker, med enkelte hvite svingfjær. En av disse fikk navnet 'kvitvingen' i et kråkeprosjekt som gikk over en tiårsperiode her ute. Barnebokforfatter Grete Randsborg Jenseg fattet interesse for denne fuglen. Dette resulterete i flere gode barnebøker om Fabel Jakob. Kråka er en av de mest populære fuglene som gjengis i flest barnebøker.
[kvitvingen.jpg] Kvitvingen en delvis albino kråke fra Utsira

Alv Ottar Folkedal - 'Havørnmannen' og miljøvernleder i Ullstein kan fortelle mer om dei kvite kråkene i distriktet i rundt Ullsteinvik. Les mer i Vikebladet
http://www.yr.no/contentfile/file/1.2058694!img2058582.jpg




Monday, April 27, 2009

Banale trivialiteter - stille i kråkeland

Lite nytt på kråkefronten i det siste. Det er ingen kråker som har utmerket seg siden denne kråka stakk hodet inn i et webkamera, og en bråkete flokk bråket på seg presseoppslag i Nærbø.

Så derfor: (bildet) Sånn ser det ut på Utsira i dag. Pinselijer og vårkåte lam ute på HimaBø'en.

Det begynner å bli langt mellom bloggpostingene i 'Utsira as Way of Life'. So here's to you.. faitfull readers.

Jeg synes at det har blitt mer krevende å lese blogger for tiden? Twitter gjør sitt inntog i bloggsfæren og mange blogger om det samme. Det vil si dagens (#) hashtag. Jeg burde egentlig blogget om #svineinfuensa, som utspiller seg en liten båtur unna, i Haugesund.

Et annet nytt fenomen i bloggsfæren er den ekstremt nære tone som skapes mellom blogger og leser. Noen leverer ut hele sitt følelsesliv i en blogg, ofte godt og nært skrevet. Noen ganger håper jeg at bloggpostene er et spennende, fiktivt bokprosjekt og ikke et forsøk på å utlevere seg fullt og holdent i en blogg. Liker de tradisjonelle strukturerte bloggene til Mads (trivialia) og Eirik (fag). Du vet hva du får og du liker det du får.

Slår et slag for det banalt trivielle, skripta trivialis!

Tuesday, April 07, 2009

Tvittring i tåkelandet

Tåkelandet
Originally uploaded by atgrims


Jens Stoltenberg sin tvittring har fått stor oppmerksomhet i det siste, særlig etter utspill fra Dagens Næringsliv papirutgaven fra en ikke twittrende journalist. Twitter er i ferd med å bli den store hypen. Alle må være på twitter, men få vet hvorfor de vil være med på Twitter.

Twitter er en mikrobloggtjeneste og bare en av mange Sosiale Medier på nett. Jeg er på twitter først og fremst fordi jeg er en blogger som liker å fortelle og lese andre sine fortellinger. Alle som liker å dele og formidle, har stort utbytte av å formidle sine foto på Flickr, sine turer på BrightKite eller dele sine presentasjoner på SlideShare.

Klarer du å kombinere flere Sosiale nettjenester kan du skape spennende interaktive produkter. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du ønsker å gjøre i det nye web 2.0 landskapet.

Noen få kommuner er framsynte på veksten i bruk i Sosiale Medier og ser store muligheter på nettet. Twitter (Twitterkommunene) og Flicker er mest brukt i dag. Men det er stort potensiale i andre sosiale nettjenester som dukker opp. Videostreaming på HD kvalitet fra Vimero og YouTube vil trolig drukne i reiselivsprodukter på nett? Mange offentlige sider gjør det mulig å knytte til seg spennede tema som i miljolare.no og artsobservasjoner.no. Data fra disse sidene kan presenteres slik: Sommerfugler på Utsira og Utsira Fuglestasjon.

Jeg mener at BrightKite er en tjeneste som er sterkt undervurdert og har planer om å opprette interaktive turdagbøker fra enkelte av de fineste friluftslivsstedene på Utsira under nettinngangen 'Mere Ute'. I BrightKite kan du laste bilder og se hvem som har vært ute å overnattet før deg. BrightKite er som skapt for å motivere ungdommen ut i Klatrevegger og turterreng for kajakk og kano.

Felles for alle disse nettsamfunn er at du er med på dine egne premisser og det er du som bestemmer hvor interessant det er å være der. Desto flere som deler, jo mer interessant blir det.


Wednesday, April 01, 2009

Så var det første april!

Mor og datter, Sira og Makrell, sitter på trappa. Håper på å komme inn fra den grå og tunge april lufta. De har ikke fått med seg så mye av medie styret og aprilsnarr snakket. Artig om morgenen men slitsomt om kvelden.

Her er mine favoritter i årets 1'ste april-pek:

Opera tok kaka med sin nye Software.
Med sin Opera Face Gestures har de vel fått dagens mest omtalte video på YouTube.

Mest oppfinnsomme og var vel SlideShare-teamet?
Fikk mail fra SildeShare hvor det stod at jeg var 'A SlideShare RockStar!'
Hi atgrims,We've noticed that your slideshow on SlideShare has been getting a LOT of views in the last 24 hours. Great job ... you must be doing something right. ;-)Why don't you tweet or blog this? Use the hashtag #bestofslideshare so we can track the conversation.Congratulations,-SlideShare Team
Fikk sjokk når mine tre siste SlideShares hadde pluss flere 1000 views. Måtte inn å sjekke. Genial sak som gav full markedsføringsverdi for SlideShare. Ikke alle er like fornøyd. Men spøken gav til tider flere hundre tweets i minuttet.

Mest opplagte var vel Haugesunds Avis?
Oppskriften for Haugesunds Avis, er en større Nasjonal Kulturbegivenhet og en av byrådets øverste papirflyttere. Hanne Krogh har vært flink å profilere Osebergskipets opphavssted på Haugalandet i det siste. Det nådeløse 'Leserkommentar-segmentet' i HA, var en stund i lynsjehumør, fordi spøken var for 'dårlig' før det normalt nasjonalistike bildet ble gjenskapt. Følte litt med redaksjonen en stund.

Det er godt det bare er første april en gang i året! Gledelig for de som driver med månedskryss. Dvergdykkerene holder stand i Nordvik.

SUMMARY

My cats don't mind and are unaffected by the fact that it's the First of April today. Listed up my favorite aprilfools this year.
Most popular by me: Opera Face Gestures ofcourse. Nice one!
I'm a fan of SlideShare and I take all my Powerpoint presentations with me on the www on SlideShare....I don't mind the media trick. They're smart.
My county paper Haugesunds Avis had an obviouse about moving the Osebergship back home where it belong (?) not so good.


Posted by Picasa


Saturday, March 21, 2009

Ukens gode gjerning - Good carma from realeased Oystercather

En tjeld hadde satt fast vingen i en tråd. Fikk løslatt tjelden før det begynte å flø. Fuglen ble løslatt og den kunne forenes med sine kamerater - Oystercather realeased from a string in Nordvikvågen.


Posted by Picasa

Saturday, March 07, 2009

Day of the Crow 7'th March - Kråkedagen 2009

Originally uploaded by atgrims

Tredje år med blogging av Kråkedagen! Kråkene på Utsira setter pris på min markering. Jeg sykler rundt som min gode venn Marin Nag med en bærepose,.. Han med bøker, jeg med brødskalker. Fotosession'en er også blitt et must. Slitsomt med selvvalgt selvportrett. Årets lue/caps er en fargesprakende 'Portåpnercaps' fra Stavanger 2008. Heldigvis kjenner kråkene meg så godt at de ikke lar seg skremme.
Kjekt møte med Mole. En ringmerket kråke fra år 2000. Selv om jeg ikke er helt sikker på om det er Mole etter en sjekk i datakortet til Mole. Kråkene er så intelligente at de piller av en plastring som er tvinnet rundt foten i tre runder.
Kråkedag og værtegn: Kaldt og surt selv om jeg fikk to timer med sol. Lite flaksing med kråkevingene idag, kan tyde på at årets potet og grønnsaksdyrking ikke blir av beste sort.
Third Year of bloging The day of Crow. The Crows at Utsira likes my celebrating of the day. On my bike with a bag of bread, as my autorfriend Marin Nag. He with his bike and a bag of books. Blogging becoms a mare when you promise the reader a regular selfportrait on a event day. This years caps is a tribute to Stavanger 2008. The crows seems to know me so they had no affection on the caps. Nice meeting with 'Mole' a Crow ringed in year 2000. Altough I'm not sure about the bird afther seen Mole's datacard.
The weather on this day and the wingflapping of the crows today is not so promising for the harvest of potatos and vegetables.

Wednesday, February 25, 2009

Store Norske Leksikon - online

Dagens store happening var lanseringen av Store Norske Leksikon på nett.

Vi har fått med oss live blogging, direkte fra lanseringen via Twitter. Mange delte nok min bekymring over Eirik Newth sitt 'forbaskede batteri'. Takk for tilstedeværelse og deling av opplevelser. Her kommer den enkle og pop'e leksikonutgaven på nett, tenkte jeg. Som bidragsyter på Wikipedia, der jeg har vaktet litt på Utsira, Kråke og Ramasanger, så er det naturlig å følge opp i snf. Det var enkelt å logge seg inn med egen brukerkonto. Ikke fullt så brukervennlig når du skal publisere egne artikler med bilder og tekst. Tilbakemeldinger og videresendinger rundt i det interne redaktørregime virket forvirrende, men det går seg vel til? Men når alt kommer til alt så er du prisgitt faglig ansvarlig i Store Norske Leksikon, og ikke egen 'herre' som i Wikipedia.

For taxonomisten og naturviteren er det lite fristende å bruke flere timer av sin fritid på gratis dugnadhjelp. Nettstedet mangler stuktur og tilbakelenker. Når du skriver om ramasanger Hippolais rama så må leseren få vite strukturen klasse Aves (Fugler), orden Passeriformes (Spurvefugl), familie Sylviidae (sanger), slekt Hippolais og tilslutt artsnavn og da alle arter i slekten som er registrert i norge (helst Vest Palearktis) . For ramasanger gjelder dette: gulsanger, spottesanger, bleksanger, tartarsanger og maurersanger. Min gode venn P.O. Syvertsen skal slite med å motivere andre til å følge denne strukturen. Dette gjelder også struktur generelt. Kommuner oppgis med like fakta tabeller osv.

Editor-verktøyet suger! Når det allerede er så lite struktur, så hadde en helt vanlig FCK-Editor, vært å foretrekke.

Dagbladet mener at første runde gikk til Wikipedia.
Mer bakomliggende tall finner du hos Teknisk ukeblad og sammenheng til andre oppslagsverktøy.

Mitt oppslagsverktøy på nett er fortsatt 'lure søk på Google' og den engelske versjonen
av Wikipedia dersom jeg skal være helt sikker. Det må gjøres en store grep for å få til en ny stor gratis dugnad, slik at dette ikke bare blir en liten døgnflue. Lykke til

Friday, February 13, 2009

Søk på nøkkelord - rss feeds

Sjekk opp: søketips på 'nøkkelord' .
Min Flickr venn fra Bergen, Blogger og med-twittrer Mads kommer med søketips på 'nøkkelord' i hans blogg 'God dag, Verd'. Må innrømme at jeg også hører til typen som abbonerer på nøkkelord og mine mest verdifulle bloggsøk er kråke og utsira.

Jeg er enig med Mads i at det kan bli slitsomt å følge for mange Blogger i dashbord til din Bloggleverandør, eller via Technorati. Å abbonere på nøkkelord (RSS) i Google Reader er greit nok, men eg liker best å få nøkkelord rett inn på min startside fra iGoogle. Når det gjelder søkemotorer så er det vel bare Google som gjelder? Sesam vil aldri komme på høyden med Google, selv om Schibstedgruppen har svidd av en halv milliard på å samle det som du og jeg skriver gratis på nettet. Vi ser jo ikke så mye til de pengene!


..Som Mads er inne på! Katter + Bloggere = Sant. Lurer litt på om det er Eirik Newth han har i tankene? Fjerner du katt fra søket kan du redusere søket betydelig.

Når det gjelder aktualitetssøk så er Twitter helt overlegent over Google, som blir spammet ned av oppdateringer og comercials ved siste 24 timers søk.

Foto: 'Makrell' er husets yngste datter.

Wednesday, February 11, 2009

Flickr undervurdert som sosialt medium og historiebok

Sjekk opp dette foto fra Utsira Folkebibliotek sin Flickr konto.

Arbeidslag på Skare 1954. Ta del i fiskarbonden sin hverdag.

Slekt! Paraleller til Russisk Realisme,...smak av Pasternak og Gogol, ville kanskje vår kjære Martin Nag ha sagt om dette foto?

Rundt omkring i Nasjonen i de fleste Folkebibliotek, finner du slike kulturskatter. Lite tilgjenglig nedstøvet i arkiv, eller i et annet mindre tilgjenglig, lukket, og overpriset foto medium.

er det største fotonettverk på web. Du får ikke bare venner, men også konstuktiv kritikk og nye ideer til bedre foto. Det finnes mer en 5 milliarder foto fra hele verden, der de fleste ligger ute som cc Creative Commons. Ved hjelp av grupper, tags på egne og andre brukere sine foto, kan du fremstille spennede billedhistorier på nett.

Her er noen Utsira tags fra Nordvikvågen, Sørevågen. utsira 2005. Til slutt. Alle foto på flickr nylig lagt til med tag fra 1954 10.000 treff. Du kan velge om du vil søke i tags eller fritekst, egne eller alle sine bilder.

Oppdateringer:
Flickr figurer endelig med i oversikt over sosiale medier (nettverk) i bt.no i artikkelen 'Alltid på' om sosiale nettverk 14. februar 2009

Tuesday, February 10, 2009

Leseplater fra Kindle er i skuddet

Teknisk Ukeblad melder om ny 3 GB leseplate Kindle 2 fra Amazon.com. Denne leseplaten er tynnere enn en ipod og kan lese for deg! Fremtidens Aviser og skolebøker ser du kanskje her? Eirik's Forfatterblogg kan melde om Større avviser som vurderer å dele ut Kindle 2 leseplater til sine abbonenter og kutte ut trykkekostnader til papirutgaver som en vei ut av Aviskrisa.
Leseplaten koster 359 us dollars., så det tar en stund før denne er å finne i alle bokhandler.

Teknisk Ukeblad har implementert Twingly på TU.no, og det betyr at Teknisk Ukeblad er blitt mer spennede å følge for oss bloggere. God jobba Anders.

Mer om Twingly (label) i denne blogg. Tilbakesporinger via Twingly gjør det enklere å følge med ute i den store Bloggsfære. Her er twingly for Utsira.

Mer inngående og hardtslående om det nye medium, finner du i diskusjonen til Eirik Newth sin posting: Slikt får du ikke kjøpt på trykk:-)

'papirleseren er stuck med sin ene norske papiravis som stort sett består av Elkjøp-annonser og Ari Behn-oppdateringer'.

Mer om Kindle 2 i Dagbladet, som førøvrig har implentert Twingly siden 12.mars i 2008

Collage of Moon rise

Stressfull moments at rise and fall of moon. The few minutes from the moon rise or fall is intense and fast. The dillemma is how to get the camera steady and how to focus on the moon until it's to late and the moon has arisen over the horison. More Flickr shot of moon thru binoculars and Nicon Coolpix

In norwegian:
Collage over fullmånebilder i det månen stiger opp over horisonten. Dette foregår på 5 tll 10 minutter og du må gjøre raske valg for hvordan du vil bevare detaljer i horisonten og detaljer i månen. Har du klaff så kan du få gode bilder av månen. Her er flere bilder av månen tatt gjennom kikkert og coolpix
Posted by Picasa