Wednesday, May 06, 2009

Pussig Kråke i Ullsteinvik

Endelig noe kjekt på kråkefronten! Det var P3 morgen som først gjorde meg oppmerksom på storyen. Jeg blar ikke alltid gjennom mine feeds! Det er som regel bare 'stupe kråke' og 'synge som ei kråke' på mine rss-kråke-feeds. Enkelte på P3 bloggen, har enda problemer med å svelge at dette faktisk er en kråke.
Vikebladet kunne i dag melde om en pussig Kråke i Ullsteinvik .
Eg har aldri sett noko slikt før, seier Myrene. Han fortel at fuglen har nett same storleiken og dei same faktene som ei tradisjonell kråke. Men så var det dette med fargen. – Kan det vere ein albino - eller er det ein sjeldan kråkeart, undrast Otto Myrene og overlet spørsmålet til lesarane.Den pussige kråka fra Ullsteinvik. En leucistisk kråke (delvis albino). Foto: Otto Myrene


Som det framgår i min tweet fra i morges, så er dette en leucistisk kråke, med ufullstendig albinisme. Ullsteinvik kråka er således svært typisk, med helt hvite svingfjær, samt at det sorte hodet har blitt lysere brun. Nebbet er også typisk i og med at dette ikke er helt svart. Her er noen bilder fra en helt albino kråke fra Sverige. Norsk Ornitologisk Forening, Fosen lokallag, har en god side om albinisme på fugl.

Som det går fram i P3 Morgen, så er dette en gammel kjenning fra verftet i Ullsteinvik. Kråkene kan være nådeløse med avvikere. Noen ganger kan skadde og avvikende individer bli hakket til døde av artsfrender.

På Utsira har vi hatt noen partiell (delvis) albino kråker, med enkelte hvite svingfjær. En av disse fikk navnet 'kvitvingen' i et kråkeprosjekt som gikk over en tiårsperiode her ute. Barnebokforfatter Grete Randsborg Jenseg fattet interesse for denne fuglen. Dette resulterete i flere gode barnebøker om Fabel Jakob. Kråka er en av de mest populære fuglene som gjengis i flest barnebøker.
[kvitvingen.jpg] Kvitvingen en delvis albino kråke fra Utsira

Alv Ottar Folkedal - 'Havørnmannen' og miljøvernleder i Ullstein kan fortelle mer om dei kvite kråkene i distriktet i rundt Ullsteinvik. Les mer i Vikebladet
http://www.yr.no/contentfile/file/1.2058694!img2058582.jpg