Saturday, December 04, 2010

På an igjen - Nå lanserer Statsskog 'Rovviltkortet'

Det jubles i Norges Jeger og Fiskeforbund og debatten raser i Nordnorge. Rypejakta slår feil igjen. Statskog sin viktigste melkeku - rypa, ligger nede for telling. Her må noe gjøres! Landets største grunneier, Statsskog må finne en synder som kan ta bort fokus på at de selger for mye jaktkort i deres rypeterreng. Statskog lanserer 'rovviltkortet'!

Bra å fokusere på fremmede arter som gjør skade som mårhund og  mink, men nøtteskrike og kråke blir bare smakløst. Rovviltkortet blir som et gufs fra den gamle feilslåtte viltforskerskolen. De store flokkene med streifende ungkråker i vintermånedene i Sør Trøndelag, Mosvatn i Stavanger og Vestfold er produkter av dette. All kråkeforskning viser at der kråka får være i fred, blir det større kråketerritorier og mindre antall hekkende kråker. Etablerte kråkepar jager bort nye par.

Det var den samme visa i 2008 da en NINA forsker (sikkert med fritt rypeterreng fra Stasskog) la skylden på rev, kråke og ravn for den feilslåtte rypejakta i NordNorge. Gjengitt i tidligere post i min kråkeblogg. Rypeforskeren glemte å ta høyde for snøforhold i fjellet og det faktum at det skytes mellom en halv til en million ryper årlig.

Mye bra komentarer om saken i NRK Nordland
Banden i NRK P3 tester saken  

Personlig mener jeg Statskog slipper billig unna med å definere rovviltet på nytt. Ravn er en stor eggtyv som tar de reir som ikke er så godt skjult. 'Naturlig seleksjon' og survival for kullene til de rypemødre som er flinkest å gjemme eggene. Nøtteskrike og kråke er sankere og renovatører og langt unna definasjonen rovvilt. Statskog pusjer også noen grenser mot de fredede artene som hønsehauk og jaktfalk ved å mane til rovviltkamp. Gufs fra gamle dagers feilslåtte viltpleie med utsetting av fremmede jaktbare arter og bekjemping av naturlige fiender til jaktbare arter.

Monday, October 11, 2010

Uploading Chestnut Bunting


Chestnut caos :-)
Originally uploaded by atgrims
Wow what a Mega Bird!

5'th record on the A-list for Norhern Europe. Altoug Utsira and Norway's 2'nd finding. Last seen 36 years ago in 1974.

Read more in Utsira BirdingStation:


And also blogged in my Posterous:

Wednesday, July 14, 2010

Nerdesommer ala Newth

Twitterfolket kan ikke ha unngått å merke seg sommerens store hashtagg
#nerdesommer. Sjefen bak er selvfølgelig Eirik Newth.

Vi måtte selvfølgelig prøve den kule vann-raketten.Sjekk ut bildeserie. Vi må sikre oss en bedre vinkork. Flaska fløy ca 5 meter og det virket som om katten fikk føling med vår #nerdesommer.

Min nerdesommeraktivitet dog er sommerfugler Lepidoptera no og artsobservasjoner

Posted via email from atgrims's posterous

Sunday, May 16, 2010

Silkehegra holder stand på Utsira - Little Egret still present

Så var det duket for silkehegre nr 2 på Utsira! Denne gangen var det Geir Mobakken som var så heldig å få et dejavu i Nordvikvågen. Sirasølv og nytt sirakryss for GMO.

Denne silkehegra har holdt til siden 10 mai, 


Selv fikk jeg første silkehegre og Siragull som edel den 31. mai 2005. Se foto nedenfor tatt av Rune Solevåg

Silkehegre   Foto: Rune Solevåg 
Første silkehegre fra Innbyggeportalen i 2005 av Atle Grimsby — Sist endret 2005-11-03 12:34
Ny art for Utsira 31. mai 2005 Oppdaget av Atle Grimsby i Varen v/Kirka. Holdt til i Nordvikvågen fram til kl 1200 Foto: Rune Solevåg

Silkehegre er på sterk frammarsj i sydlige deler av Storbritannia og nord til Wales. Bestander av silkehegre begynte å vise seg regelmessig i  England siden 1989. Første hekkefunn i England ble en realitet i 1996. I 2010 er den britiske bestanden regnet til ca 150 hekkende par og en ovvervintrende bestand på ca 1600 individer. Norge hadde sine første masseopptredner i 1996. Fra å være en sjelden og ikke årviss art på 1980 til 1990 tallet har Silkehegra blitt en mer tallrik art i den Norske fauna det siste tiåret, med nærmere 10 talls årlige funn.

Tuesday, May 11, 2010

Grimsby Town FC inn i skyggenes dal i 'The Blue Square'

Grimsby Town's 99-year stay in the Football League is over

Action from the game
Action from the game
GRIMSBY Town's 99-year stay in the Football League is over.
http://www.thisisgrimsby.co.uk/images/275583/sitemastheadimage.jpg
Trist lesning i Grimsby Telegraph 

Glory days:
  Flere bilder fra Grimsby og Blundell Park

Thursday, April 08, 2010

Kråka et kraftdyr

Morsomt oppslagsverk om kraftdyr og drømmer i Sol og månes oppslagsverk.

Om kråka kan du lese:
Kråka er en beskytter for steder før de eksisterer, og den er dyktig på å bevege seg i tid og rom. Den ærer forfedre, og bringer sjeler fra mørket og inn i lyset. Kråka arbeider uten frykt i mørket og er en veileder mens den jobber i skyggene. Den beveger seg fritt i intet og i tomheten og den står for forandring. Kråka forstår alt som er relatert til etikk.

Avblidet kraftdyr er Alfa-kråka 'Erik' som er revirhevdende på Skare, Utsira siden 1998

Lenke til andre kraftdyr på Sol & Månes oppslagsverk:

Tuesday, March 30, 2010

Det er en Kråke .. for svingende

Endelig et helhetlig og storslagent album er ute. Med 'The Brothel' har Susanne Sundfør levert en storslagen plate med Kråke på coveret!

Mange plateanmeldere drar feilaktige paraleller til ravn og rovfugl. Den grå buken og de svarte vingene peker tydelig mot Corvus corone cornix, vår nordlige kråke 'Hooded Crow'.

Susanne sitt fruktbare kunstnersamarbeide med Kristin Austreid, som har laget coveret, henspeiler trolig på vår oppfatning om den skitne kråka på søppelfyllinga. Samtidig en viktig renovatør som rydder i skrotet som menneskene slenger rundt seg. Synest det blir bra når Haugesund og Karmøy samarbeider :-)

Kråke-bloggen fryder seg over hyldest i toner og billed.

http://www.susannesundfor.com/albummyspace.png

Friday, March 19, 2010

Inspirerende møte med Thyra Frank i Haugesund

Lederteam i Utsira Kommune har en årlig felles synopsium eller tur der vi setter fokus på felles utvikling i lederteamet. I dag møtte vi Thyra Frank og Helle Kanaris i Haugesund.

Temaet var hjertebasert ledelse. Artig å se hvordan andre bedrifter driver sitt lederskap.

Hjertebasert ledelse har nok en feministisk tilnærmelse og passer nok best i omsorg og oppvekstsektor. Deres fremtidsvisjon er nok at vi skal gå fra it-samfunnet til drømme-samfunnet.

Thyra Frank har virkelig snudd rundt på hvordan det går an å drive et sykehjem, som virkelig setter brukeren i sentrum og der jobb nærmest blir en livsstil. Hun har nok gitt grå hår til byråkratene og skjemaveldet i Kjøbenhavn. Thyra Frank har strukket verdibasert ledelse til et ytterpunkt. Det ble et morsomt og varmt møte med en dame som snakket fra hjertet.

NRK Puls har besøkt Lotte sykehjem i Kjøbenhavn hvor Thyra Frank er leder.Posted by Picasa

Sunday, March 07, 2010

Kråkedag - Crowday 2010

7. mars og tidlig avgang fra Utsira kl 09:00. Rakk en rask markering av kråkedagen i Nordvik, før jeg hev meg ombord på rutebåten på veg mot Samsø.

Kråkene i Nordvik forventer en brød-markering av dagen. Her er tidligere markeringer av kråkedagen den 7 mars i kråkebloggen.

Fikk et raskt møte med den ringmerkede 'mole' i kråkeflokken denne tidlige morgenen.

SUMMARY:
7'th March and Crowday! Early off the island, onborad the Ferryboat and heading on to a new island, Samsø in Denemark.
Still I can not disapiont my Hooded Crows back at Utsira. The crowday2010 was celebrated among the crows in Nordvik. Earlier crowdays in my blog.

Andre markeringer av kråkedagen 2010:

Posted by Picasa

Friday, February 26, 2010

Barske glæder

En tur med min datter i Petter Wessel Zapffe's ånd.

Barske glæder
"Men hensigten, spør folket, meningen, maalet?
Der er ingen hensigt, der er intet maal..."Posted via email from atgrims's posterous

Thursday, February 25, 2010

Buzz is on

Krevende tider for en blogger
Google analytics lyver ikke. Jeg har sviktet mine lesere. Beklager (igjen). Blogging er som tidligere nevnt et overskuddsfenomen. Slike akutte dropp i lesere som følger min blogg, har forekommet tidligere. Som i april 2009 etter første twitterbølge, når bloggingen ble superenkel på posterous i mai 2009, lengre skriveopphold i sommerferier samt Facebook inntog i 2007

What's to blame now?
Google Buzzer nytt og spennede, og integrert med Google Leser og andre Sosiale Medier, så har vi fått en ny form for FriendFeed på en google-plattform Det er ikke bare google som integrerer sosiale medier, yahoo.no, kvasir.no.. You name it. Alle integrer. Det er i disse tider du skal vite hvor dine feed strømmer går. Det er ikke alle som vil lese twittermeldinger dobbelt opp i Blogg,FB, FF og Buzz.

Nedenfor har jeg integrert siste Buzz

Feb 23Atle Grimsby - Flickr - Public - Muted
Panorama Nordvik i snø
Utsira Lighthouse in the snow
snow again
1 person liked this - Arthur Danielsen
Comment
Like

Sunday, February 21, 2010

Liker naturmangfoldaret.no sin 'dagens art' spalte

http://www.dirnat.no/multimedia.ap?id=44075

På naturmangfoldsåret 2010 kan du følge med og abbonere på 'Dagens art' Siste dagens art var etasjehusmose. Utsira Kommune har presentert en lokal slekning, Storkransemose. Der du får med litt informasjon om arten og et fint medfølgende foto

Fint at noen følger opp Utsira Kommune sin flora kalender. Siden 2007 har Utsira Kommune presentert ukens blomst for å øke interessen for naturmangfold i vår kommune.

Her er ukens blomst fra 2007, 2008 og 2009 (klikk på lenkene for mer informasjon om artene)

Og selvfølgelig var det mulig å få disse som egne gadgets som pynt på din iGoogle konto. Det er ikke så mange av disse som har overlevd på Google sine gadget sider.Oppfordrer flest mulig skoler å bli partnerer med Naturmangfoldåret 2010
:

Skoler kan bli partnere ved å dra på tur, se på arter og samle informasjon til Artsobservasjoner.no. Frivillige organisasjoner og myndigheter kan bli 2010-partner ved å bidra med saker til nettstedet.

I Naturmangfoldåret skal vi vise frem hvordan man kan ta vare på naturmangfoldet. Din innsats kan inspirere andre til å gjøre noe godt for naturmangfoldet. Bli med i 2010!

Thursday, February 04, 2010

Lite å gjøre på?

Lag din egen timelapse-film fra overfarten til og fra Utsira. Rutebåten MS Utsira har montert et webkamera forut i styrehuset på båten. Webkameraet finner du i Haugesunds Avis, og det tar stillfotos hvert ca 4 minutt. Selve overfarten tar en time og ti minutter.

Klikk på bildet for å se film fra innsegling i Nordvikvågen


Posted by Picasa


Kan nok gjøres i bedre lys og med bedre opplastningsverktøy. Filmen er laget i Picasa og lastet opp i blogger the google-way. Gi meg beskjed når du har laget en kul timelapse av overfarten!

Og ruteplanen finner du her.

SUMMARY:

Wants to make your one timelaps-film? But don't have your'e one camera. Make your one film from the ferryboat MS Utsira's webcamera. Click on the picture to view the short film the last 10 minutes arriving the Nordvikvågen harbour at Utsira. The trip from Haugesund to Utsira take one hour and ten minutes. Look up the links.
hour

Tuesday, January 26, 2010

Kråka vet hvem du er

Tillegg 1. februar 2010.

Flere norske nettsteder følger nå opp Kråkevideoen til John Marzluff bla NRK Troms/Finnmark og Forskning.no.

Jeg har utvekslet erfaringer med John Marzluff om Norske Kråker (Hooded Crow, Corvus cornix) og erfaringer fra Kråkeprosjektet på Utsira,... og han skriver:

Thanks Atle, I'd be interested in any papers you have on your work, but the observations below are fantastic. I spent my sabattical with G. Sonerud in As a few years back and really enjoyed your country and crows. John


and, as Bill Gates lives just across the lake from my office I'll be sure to point him toward your blog!!


orginal post..
Video: Crows recognise people's faces

Wild crows can recognise individual human faces and hold a grudge for years against people who have treated them badly. This ability – which may also exist in other wild animals – highlights how carefully some animals monitor the humans with whom they share living space.

Field biologists have observed that crows seem to recognise them, and a few researchers have even gone to the extreme of wearing masks when capturing birds to band (or "ring") them, so that they could later observe the birds without upsetting them. However, it was unclear whether the birds distinguish people by their faces or by other distinctive features of dress, gait or behaviour. To find out, John Marzluff at the University of Washington in Seattle and colleagues donned a rubber caveman mask and then captured and banded wild American crows.

Amerikakråke Corvus brachyrhynchos har samme egenskaper som vår Norske Kråke Corvus cornix. De kan kjenne igjen menneskene som ferdes i nabolaget (innenfor deres territorium).

Dette har jeg fått erfare flere ganger på Utsira under det tiårige kråkeprosjektet med fargemerking av kråkeunger i reir.


Her er foto fra 'mole' sitt datakort. Mole ble ringmerket i Munkehagen (nå Løvlandshagen) i Nordvik. Mole har blitt en alpha-kråke i Nordvik.

Normalt utenfor hekkesesongen er jeg god venn med kråkene mine- Her fra feiring av en kråkedag som går av stabelen den 7'de mars:

7'th March - Celebrate the Crow's Day

Når kråkene har etablert revir i april måned, blir kråkene mindre synlige på Utsira. Ungkråkene (mobben) er jaget ut i utmarkene og de voksne revirhevdende 'alfa-kråkene' sitter å vurderer menneskene som kommer inn i deres område. Jeg klatret opp i de fleste kråkereir på Utsira, og ble selvfølgelig vurdert som en kjempe trussel. Selv et par år etter at kråkeprosjektet var avsluttet i 2003, så var det umulig for meg å sykle inn i et kråketerritorium uten at jeg fikk 'alfa-kråkene' stupende ned etter meg.

En artig opplevelse med hissige kråker, kan du høre på Eddie Andresen sine lydspor, under innspilling av Rekved cd fra Utsira. Kråke-rap. Jeg var med under innspillingen og kråkene kjente selvfølgelig igjen meg.

Spor 5 "Kråkeangrep" på Utsira-cd "Rekved" av Eddie Andresen / Allan Vigre

Mer om kråkeprosjektet på Utsira,


SUMMARY:

Latest from NewScientist

American Crows tends to have the same attitude as our Hooded Crow. The Crows seem to remember human faces, and inform other breeding Crows about them. I've done a ringing study on norwegian Crows at Utsira. And I sure expirenced the same as John Marzluff at the University of Washington in Seattle. The aggresion towards humans is normaly in breeding season. Afther the 'alpha-pairs' has forced the young non-breeding mob of crows out of their terrytory. Humans invading nest for ringbanding their chicks is soon known in all breeding sites among the Crows.

Monday, January 11, 2010

Økt kråkefokus i media

Hva skjer? Plutselig er det helt ok å kalle folk for ei kråke!

En av mine store helter i RadioResepsjonen @ToreSagen (Han overgår ikke Bjarte, dog), kaller Helene Uri for ei Kråke ass!

@jogorm fra Porsgrunn mener tydeligvis at Rimi Hagen er ei kråke.

Kråke personifiseringen har forøverig ingen sammenheng.

Sagen mener at Helene Uri er ei kråke fordi hun angivelig hakker på Knausgård - Knausgård spiller den ensomme hannulven som skånselsløst jager sannheten, uansett hva det koster ham og andre - fordi han ikke har noe valg, sier forfatter Helene Uri. Bla i denne Dagbladet artikkelen. Tror jeg støtter Uri her. Gidder ikke å lese en pompøs selvbiografi i tre bind med den forkastelige tiittelen 'Min Kamp' Kjenner mitt røde blod skriker Nazi.

Andre kråkepersonifisering kan ha link til utrykket 'å fyre for Kråkene'. Fordi Rimi Hagen søkte Oslo Kommune om tilskudd fra ENØK fond, og fikk faktisk 180.000,- i ENØK tilskudd til sin varmepumpe i gigantvillaen som bruker 325.000 kw i året.

Neste gang dere ønsker å skjelle ut noen offentlig, så foretrekker kråke-bloggeren at dere kaller personen for ei padde. Det klinger så mye bedre?

Så håper jeg at jeg ikke får noen reptil-bloggere på nakken.Posted by Picasa

Saturday, January 02, 2010

Bare 45 Twitterkommuner innen utgangen av 2009


Mine spådommer om 'over 100 Twitter-kommuner innen utgangen av 2009' gikk i dass! Litt underlig, fordi de fleste nyhetskanaler tilbyr direktekontakt via Twitter og at mikroblogging forenkler nyhetsformidlingen i komunene..

Pr 31.12.09 teller listen 45 Twitterkommuner. Du kan følge alle kommunale tweets via denne twitter-listen opprettet av Utsira Kommune.

Av disse kommunene er det kanskje 1/3 som er aktive twitter-kommuer. Horten Kommune gikk nettopp ut med tweet om at de ikke hadde ressurser (?) til å fortsette sin tweeting. Noe som Suongirs blogg har fulgt opp.

Trondheim (863), Oslo (617) og Kongsvinger (483) er de kommuner med flest følgere på twitter. Utsira Kommune ligger på sjette plass med 354 followers.

Hvorfor er Utsira Kommune på Twitter?
Utsira komune var første kommune ut på twitter i 2008. Vårt mål var i første omgang å få til en enklere nyhetsformidling (samling av feeds) fra kommunal virksomhet via mikro-blogging. Senere har nyhetsstømmen utviklet seg til å gjelde dialog med omverden og kommunens inbyggere. Nullutslipps-kommunen har hatt fokus på miljø og klima på lik linje som @SteinarJOlsen og @Kronprinsparet, men også følt et ansvar å hjelpe andre kommuner inn på Sosiale Medier.

Folket velger Facebook.
FB er ikke den beste plattformen, du må være medlem og det er mye dill og dall der inne, men det er viktig å være der folket er! Brukerdialogen er best på egne tillhengersider på FB. 28 Norske Kommuner har opprettet egne tilhengersider. langt flere er inne med egne grupper, i en jungel med kvasi-grupper. Mer en 60+ egentlige kommuner ligger inne som grupper, noen er opprettet 'Bare for moro skyld'. Et titalls kommuner ligger sågar inne som egne 'personer' på FB.
Utsira Kommune er også på FB med en egen tilhengerside (fan-page). Kommunen sitt mål med å være her er, dialogen med egne innbyggere og venner, samt og feede våre nyhetsmeldinger fra Twitter.

Friday, January 01, 2010

Happy new year to all my friends

Ønsker mine blogglesere et godt nytt og friskt år! Takk for følge i året som gikk. Muligens ett av de raskeste år vi har hatt? Det året da Twitter og flere Sosiale Medier fikk fullt inntog i de fleste hjem

Happy new year to all my friends. Thanks for following me. The photo is showing the fireworks and the fullmoon over Utsira. Best regards Atle