Monday, January 26, 2009

Bloggmemet 'Sju ting du ikke trenger å vite om meg'.

Har blitt utfordret av Eirik Newth om å blogge memet: 'Sju ting du ikke trenger å vite om meg'. Minner litt om memet som gikk for to år siden fem ting du antakelig ikke visste om meg.

1) Jeg har samlet på dyre- og fugle eksrementer i barndommen. Samlet dritten i konfektesker og samlingen rommet over 15 arter. Var så heldig å finne avføring av grevling. Denne var ikke luktfri, så samlingen måtte ut. Har bevart fjærsamlingen.

2) Jeg er agronom. Gikk på Søgne Landbruksskole etter gymnaset.

3) Har tjent til livets opphold (øl og havregryn i studietiden) ved å plante grantrær! Jeg er mindre stolt over å ha 'mørklagt' store deler av Flekkefjord og Sirdal kommuner.

4) Jeg har vært med på å støpe skroget til Kronprins Håkon sin Dracobåt. Gave til prinsen sin 21-årsdag.

5) Jeg har driftet en tømmerhogst med hest! Der lærte jeg at man må tjore hesten før man starter sagen.

6) Jeg måtte levere inn en dyr TS (taps- og skademelding) i millitæret. Jeg var radiotelefonist i Bardufoss 85/86 og måtte koble opp en UHF stasjon i Beltevogna mi, uten opplæring. Fikk meg en kraftig karamell når jeg skulle koble til jord.

7) Jeg har spillt på vaskebrett sammen med Egersundsbandet Zydeco Supply.

Eirik jeg tar utfordringen, men sender ikke memet videre og overlater det til mine bloggeres frie valg..

Short summary:
The Blogmemet '7 things you don't need to know about me'
1) Collected on animal- and birdshit as child. Still got the feathercollection.
2) Vent to agricultureschool.
3) Earned my money in the youth by planting sprucetrees - not proud of it.
4) Done the polyesterwork on our Prins Håkons 21 years birtday presant. A Draco boat.
5) I've drifted lumber with a horse, learned to fasten the horse before I started the chainsaw.
6) Done seriouse dammage in the army, conneting wrong on my UHF transmitter in my Volvo BV202
7) Played with Zydeco Supply on spoons and washtry.

Sunday, January 18, 2009

Twitter gir et bedre kommunalt tjenestetilbud

http://assets1.twitter.com/images/twitter_logo_s.pnger et sosialt nettverk og en Mikrobloggtjeneste som ble stiftet i San Fransico i 2006. Twitter ble store i 2008 og var en medvirkende årsak til at Barak Obama klarte å 'make it happen'.

Utsira Kommune var den første Norske kommunen på Twitter med det første kommunale tweet den 12. desember i 2008 med link til sakspapirer til årets siste formannskapsmøte. Siden er Kongsvinger, Lenvik, Sirdal, Larvik, Oslo bystyre, Oslo, Tana, Skodje, Trondheim, Hole og Berg kommune komt til.

Kanskje april blir den store twittermåneden da Tromsø , Overhalla Porsgrunn og Arendal Kommune, ble med i den kommunale twitterklubb.

Nye
Twitterkommuner i Mai 09: Kongsberg, Frogn, Hammerfest, Røyken, Lunner, Horten, Rennebu, Nes og Harstad kommune.

juni-juli 09: Brønnøy, Grong, Bærum, bærum beta, Selbu, Tysfjord, Sørum, Radøy, Flekkefjord, Bergen, og Lillehammer

Usikker på status til Kristiansund (regionen?) og (Egersund, Ringerike med sovende konto)
Regjeringen har lenge vært på Twitter.

Jeg har spådd over 100 Twitterkommuner innen utgangen av 2009! Nå teller vi 33 ekte Twitterkommuner.

Noen kommuner finnes også på identi.ca. Kongsvinger var første kommune ut, Skodje, Utsira og Trondheim

Det som er så genialt med mikroblogging er at meldingene kun kan inneholde 140 tegn og er lette å få med seg (abbonere) på ipod/mobil. Kommunen har flere digitale tjenester 3 plone portaler, et forum, to sms varslinger mv. Med twitter kan du samle alt i en mikroblogg. Folket velger selv om de vil følge tjenesten via kommunens profil på Twitter, opprette egen profil eller via en tilhengerside på Facebook. Tilhengersiden har 94 tilhengere! Men du må være over 14 år og knyttet opp mot et 'hissig' nettverk.

Dersom du har få following kan du følge med en romsonde som sender tweets ca en gang i timen. Chandra er ofte over Utsira. Eller få automatisk tweet på hvor det nærmste jordskjelv er registrert.

I Norge er Twitter ennå forbeholdt media folket og teknofreakene. Du kan følge journalistene direkte fra gata i KarlJohan eller Gaza og samtidig få med deg hverdagsnytt fra frokostbordet. NRK Beta har samlet en oversikt over hvem som er på Twitter. (Januar 2009) NRK Beta melder om at Twitter er blitt Mainstream.

Bloggeren sin Twitter profil.

Husk: Twitter is what you make it to be!


As presumed in last blogpost - Fullmånevarsel slo til


Stormy in Skarvanes
Originally uploaded by atgrims
As predicted in last Blogpost, the next fourtnight will give us lots of stormy and rainy weather. Today the wind went from near gale to calm, here at Utsira, in less than 30 minutes.

Norwegian:
Fullmånevarselet slo til for fullt. Det har vært kraftig vind og mye regn de siste dager på Utsira. Vi får håpe på finere vær på nymånedagen den 26. januar. Nymånen er den beste tiden å spå været for de neste ukene.
Vinden tok for av i styrke i dag i løet av en halvtime fra 1300 datt vinden fra litenstorm til flau vind.

Saturday, January 10, 2009

Full moon today - I dag er det Fullmåne!


Near full moon
Originally uploaded by atgrims
The weather this day will last out until new moon in a fortnight. It's storm full and rainy at Utsira so the next days are not so promising. The picture is taken on yesterday and we've a nice new moon and calm weather in the last fortnight.

2009 is FN international year of Astronomy. So we need to look up in the sky. If yu want to know the moon I can recomend the full moon atlas. In my picture you can spot Clavius and the bright white spot from Aristarcus.

In Norwegian:
I dag er det fullmåne og dagens vær er bestemmende for de neste 14 dager! Bildet er tatt i går gjennom en håndholdt kikkert med 10 gangers forstørrelse. I dag er det sterk kuling og regn. Så de kommende dagene ser ikke så lovende ut

2009 er FN's Astronomiår. 400 år er gått siden Galileo Galilei, som første menneske, rettet et teleskop opp mot himmelen (1609) og så med egne øyne at Jorda bare var en av mange planeter og ikke sentrum av universet.

Vil du bli mer kjent med månen og de ulike stedene på månen kan jeg anbefale å bli mer kjent med Fullmåneatlaset, som viser detaljer og navn innen de ulike sektorer. Klikk på bildet mitt for en større versjon. Så kan du se det store krateret Clavius og det lyse krateret Aristarcus.
Utsira kommune følger Astronomiåret 2009 her

Thursday, January 08, 2009

NRK og Ut i Naturen Rocks!


NRK Rocks!
Originally uploaded by atgrims
Tiger satt klistret forran TV-skjermen gjennom hele sendetiden når NRK sendte Ut i naturen med Ragnar på tur.

Normalt er ikke kattene det spor interesserte i TV'n, Mer om programmet på Ut i Naturen sin hjemmeside.

Det var det samme om det var en øks, fugl, frosk eller Ragnar som var på skjermen. Katten var trollbundet.

Tiger var som låst helt til vignetten ebbet ut..

Monday, January 05, 2009

White-tailed Eagle is a more regular January vagrant at Utsira

Since 2002 White-tailed Eagle has become more regulary January vagrant at Utsira. I've compleeted all my January logs at Utsira since 1993. The Joomla based site Artsportalen also feeds the new website for Utsira Birding Station. Only drawback is the default asp, you can't link the different statistics.

In total I've seen 88 different specie at Utsira in January. Best year was 1995 with 49 different specie.

Shit it stands På Norsk!
Havørna her blitt en mer regelmessig vintergjest til Utsira siden 2002. Har nå lagt inn alle mine januarobser på Artsportalen som sender direkte feeds til Utsira Fuglestasjon sitt nye nettsted. Totalt har jeg registrert 88 ulike arter i Januar måned på Utsira. Der beste året var i 1995 med 49 forskjellige arter.

Thursday, January 01, 2009

Happy new Birding Year 2009


Happy new Year 2009
Originally uploaded by January
January 1'st is a magic day for Birders! We are all starting up with blanc specie lists. Every specie you see is a new for the Year! January is normally not the riches month for species. Utsira does not involve sparrows, Magpies and so on normal species. My total January list at Utsira (since 1993) involves 73 specie. A normal January total ends at 33-49 specie a year. Follow Utsira Birdingstation here.

Godt nytt fugleår!
Første januar er en magisk dag for fuglafolket. Vi starter alle opp med blanke ark og nye artslister. Alle forskjellig fugle arter du ser denne dagen blir nye arter for året. Januar er dog ikke den mest artsrike måneden, for Utsira som mangler vanlige arter som Gråspurv og skjære. Siden 1993 har jeg registrert 73 månedskryss i januar, og et normalt år involverer ikke mer en 33-49 forskjellige arter i løpet av Januarmåneden. Følg Utsira Fuglestasjon her.